Welkom bij Terra Assen
In ons schoolgebouw voel jij je vast prettig zodat jouw middelbareschooltijd superleuk wordt!
Het onderwijs van Terra Assen
Ons onderwijs heeft een fijne mix van theoretische en praktische vakken.
Wij begeleiden jou
Er zijn veel mensen op onze school die jou kunnen helpen met allerlei zaken.
Met plezier naar school
Als jij je fijn voelt, gaat het leren ook beter.
Praktische informatie
We hebben alle praktische informatie voor jou op een rijtje gezet.
Communicatie en informatie
Met elkaar in contact staan. Jij, jouw ouder(s)/verzorger(s) en de school.
Schoolresultaten
Alle cijfers over onze school vind je hier.
Contactgegevens
Wil je ons bellen, mailen of komen bezoeken? Lees hier hoe je dat doet.
Kun je iets niet vinden?
Schoolgids 2025
Inhoudsopgave
Welkom bij Terra Assen
In deze schoolgids vind je veel informatie over onze school. Lees de gids samen met je ouder(s)/verzorger(s) goed door voordat het schooljaar begint. Ook tijdens het schooljaar kan het handig zijn om de gids nog eens door te lezen.
Bij Terra Assen ga jij ontdekken wie je bent. Waar ben jij goed in? Wat vind je leuk? Welke mogelijkheden biedt groen jou in verschillende sectoren en hoe pak je met groen de uitdagingen van deze tijd aan? Wij willen jou bewust maken van en begeleiden in het duurzaam, diervriendelijk en innovatief omgaan met jouw leefomgeving. In ons groene kleinschalige schoolgebouw voel jij je vast prettig zodat jouw middelbareschooltijd superleuk wordt!
Wij wensen jou een fijn schooljaar!
Namens het team van Terra Assen
Harry Hidskes & Hanspeter van Daalen, afdelingsdirectie Terra Assen

Het onderwijs van Terra Assen
Bij Terra Assen kun je kiezen voor vmbo-groen en het Groene Lyceum. Ons onderwijs is afwisselend en lekker praktisch: cultuur, koken, groene vakken en sport vormen een prettige onderwijsmix met de theoretische vakken. Je leert veel over, in én met de praktijk. Dit betekent dat je op pad gaat, bedrijven in de regio bezoekt, werkt aan opdrachten en projecten, en stage loopt. Kortom, Terra is de school waar je denkt én doet!
Onze groene school zorgt ervoor jij je prettig voelt waardoor jij jezelf goed kunt ontwikkelen. Naast deze fijne en veilige leeromgeving staat aandacht voor jou centraal. We kunnen je veel bieden op het gebied van ondersteuning, mocht je dit nodig hebben. Ook is de school niet supergroot, hierdoor ken jij bijna iedereen - lekker overzichtelijk.
In ons schoolgebouw worden de opleidingen vmbo Groen en de mbo opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) van Drenthe college verzorgd.
Goed groen onderwijs
Terra wil jou en alle andere leerlingen goed groen onderwijs bieden waarbij het leren bij ons op school betekenisvol en uitdagend is. Wij zorgen er voor dat jij goed in staat bent om keuzes te maken voor jouw toekomst na Terra. Hoe we dit doen beschrijven we in ons schoolplan, iedere vier jaar maken we er een. Je vindt het schoolplan 2024-2027 hier.
TL-diploma halen
GL-leerlingen kunnen met een zesde theorievak op basis van hun cijferlijst een diploma Theoretische leerweg bij de Staatsexamencommissie aanvragen. De Staatsexamencommissie besluit of het diploma is behaald.
Vmbo-groen
Binnen het vmbo-groen kies je uit 3 leerwegen: BB, KB en GL/TL. Binnen deze leerwegen leer je alles over natuur, dier, voeding, techniek en cultuur. De theorie wordt afgewisseld met de praktijk. Hierdoor heb jij geen lange dagen in het klaslokaal. Naast les in de praktijklokalen ga je veel naar buiten. Je werkt aan praktijkopdrachten, gaat op bezoek bij bedrijven in de regio en je loopt stage. Op deze manier ontdek je wat jij leuk vindt, waar je goed in bent en waar je hart ligt.
De onderbouw bestaat uit het eerste en tweede leerjaar. Het advies van de basisschool bepaalt in welke groep je het best op je plek bent. In het eerste leerjaar hebben wij homogene BB-klassen, heterogene BB/KB klassen, heterogene KB/GL klassen en homogene hGL klassen. In een heterogene klas zitten leerlingen van twee verschillende niveaus bij elkaar. Zo krijg je het onderwijs dat bij jou past. Aan het einde van het eerste leerjaar wordt er een besluit genomen over het vervolg van je leerweg.
In de onderbouw krijg je les in bekende vakken (o.a. Nederlands, aardrijkskunde en geschiedenis) maar ook nieuwe vakken zoals techniek en muziek. Daarnaast krijg je les in 'groene vakken', zoals plantenteelt, dierhouderij, verwerking agrarische producten, groenvoorzieningen en bloemschikken.
Bij Terra Assen kun je naast de leerwegen ook kiezen uit drie richtingen: Sport, Cultuur of Talent. Zo kun je extra sporten in de Sportklas of je bezighouden met schilderen, tekenen, drama en dans in de Cultuurklas. In de Talentklas kom jij erachter wat je leuk vindt, bijvoorbeeld een drone besturen, muziek maken of een lekker gerecht koken.
Het Groene Lyceum
Het Groene Lyceum is de andere route naar het hbo. In zes jaar haal jij je vmbo GL/TL én mbo-niveau 4 diploma. Met deze diploma’s kun je meteen door naar het hbo. Het Groene Lyceum is voor leerlingen met TL/havo advies die niet alleen in de schoolbanken willen zitten. Je werkt samen met je klasgenoten aan verschillende projecten. Ook heb jij de mogelijkheid om binnen deze leerroute vakken te kiezen die passen bij jouw interesses. Kies jij voor het Groene Lyceum? Dan volg je de eerste vier jaar op Terra Assen. Daarna volg je de laatste twee jaar op een mbo-vestiging van Terra (Groningen, Emmen of Meppel).
Stages
Leren over, in en met de praktijk. Dat doe je bij Terra Assen onder andere door (maatschappelijke) stages te lopen. Je loopt stage om werkervaring op te doen en te ontdekken wat je leuk vindt, zodat je goed weet wat je kunt verwachten als je later aan de slag gaat.
Het bedrijf waar je stage gaat lopen kan jou vragen om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Deze kosten zijn voor rekening van je ouder(s)/verzorger(s).
Onderwijstijd
Kom je bij ons op school? Dan ga je zoveel uren naar school:
- vmbo: 3700 klokuren per schoolloopbaan
- Het Groene Lyceum: 5400 klokuren per schoolloopbaan (vo en mbo).
In deze uren vallen alle lessen, projecten, werkweken, schoolkampen, excursies, stages, sportdagen, enzovoort. Tijdens de vakantieperiodes en bijzondere dagen (zoals Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag) is er geen les. We doen ons uiterste best om te zorgen dat jij altijd les hebt zoals in je rooster is aangeven. Als er lessen uitvallen, dan worden die vervangen. Mocht dit niet lukken, dan informeren we jou hierover. Wij hebben extra onderwijstijd ingepland om de lesuitval door bijvoorbeeld ziekte, scholing van personeel en begeleiding van excursies te compenseren.
Lestabel leerjaar 1 (aantal lesuren per week)
Lestabel leerjaar 2 (aantal lesuren per week)
Inspectie van het Onderwijs
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft het toezicht op de scholen toevertrouwd aan de Inspectie van het Onderwijs. De inspectie doet jaarlijks verslag over de prestaties van onderwijsinstellingen. De meest actuele onderwijsresultaten van Terra vind je op www.onderwijsinspectie.nl.
Wij begeleiden jou
Wij vinden het belangrijk dat jij je goed voelt bij ons op school. Wist je dat Terra Assen een speciaal gebouw heeft voor eerstejaars leerlingen? We noemen dit het Juniorhuis, dat zich naast het hoofdgebouw bevindt. Zo is de overstap van de basisschool naar de middelbare school minder spannend en heb je alleen je eigen leeftijdsgenoten om je heen. Je volgt hier je lessen en er is een eigen kantine, Klinkt goed toch?
Daarnaast zijn er veel mensen op onze school die jou kunnen helpen met allerlei zaken. Benieuwd wie dit kunnen zijn? Je ziet het in onderstaande ringenmodel.

Je eigen mentor
Bij jouw mentor kun je terecht met alles wat jou bezighoudt. Leuke dingen, maar ook minder leuke dingen. Ook jouw ouder(s)/verzorger(s) kunnen altijd contact opnemen met jouw mentor.
Een decaan voor jouw toekomstplannen
De decaan helpt jou bij alle vervolgkeuzes. Welke sector past bij jou? Welk profiel en/of vakkenpakket heb je nodig? Welke vervolgopleiding of beroepsrichting kies jij straks? De decaan geeft jou alle informatie en advies, maar organiseert hiervoor ook veel extra’s, zoals vmbo On Stage, bedrijfsbezoeken en meeloopdagen op mbo-scholen.
Ondersteuningscoördinator
Heb je extra hulp nodig op school? Dan is de ondersteuningscoördinator er voor jou. De coördinator zorgt dat je extra begeleiding krijgt. Denk aan de basisondersteuning en extra ondersteuning. Wij werken ook met tussenvoorzieningen, waarbij de leerling na een intaketraject voor onderwijs en begeleiding tijdelijk extra ondersteuning krijgt. Daar wordt gewerkt aan de hulpvraag.
Schoolondersteuningsprofiel
In dit deel van de schoolgids leggen wij uit hoe wij op onze school zorgen voor goed onderwijs voor alle leerlingen. Dat noemen we passend onderwijs.
Soms heeft een leerling hulp nodig om goed te kunnen leren of zich te ontwikkelen. Die hulp noemen we ondersteuning.
We maken onderscheid tussen basisondersteuning en extra ondersteuning.
Basisondersteuning krijgt elke leerling op school. Het betekent dat we zorgen voor goed onderwijs in de klas. Dit is de norm die de onderwijsinspectie stelt aan de kwaliteit van het onderwijs. De meeste leerlingen kunnen met deze basisondersteuning het onderwijsprogramma volgen in hetzelfde tempo als hun klasgenoten.
Extra ondersteuning is voor leerlingen die meer nodig hebben dan de basisondersteuning. Door het bieden van deze extra ondersteuning is de verwachting dat deze leerlingen ook hun diploma halen. Voor deze ondersteuning en aanpassingen wordt een plan opgesteld, dat noemen we een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP). Het OPP is een individueel plan. Soms is de ondersteuning licht, soms is het intensiever.
Als ouders en leerling denk je mee met het opstellen van het OPP en de evaluatie ervan. Dat helpt de school om de begeleiding goed af te stemmen op wat de leerling nodig heeft. Op die manier blijft iedereen gedurende de onderwijsloopbaan betrokken bij de beslissingen over de aanpassingen in de extra ondersteuning.
Als school weten we wat de leerlingen van ons aanbod voor hulp en ondersteuning vinden door de uitkomsten van het leerling tevredenheidsonderzoek.
Voor meer algemene informatie over passend onderwijs verwijzen we naar het ouder- en jeugdsteunpunt van het samenwerkingsverband passend onderwijs
Visie op ondersteuning
Goed onderwijs vraagt ook om goede ondersteuning en begeleiding. Interne en externe factoren kunnen ervoor zorgen dat een leerling extra ondersteuning nodig heeft om succesvol zijn loopbaan te vervolgen. De ondersteuning en begeleiding zal steeds meer op maat en naar de leer- en ontwikkelbehoeften van de leerling moeten worden vormgegeven.
Terra heeft een visie op leren geformuleerd.
Terra streeft naar betekenisvol Groen onderwijs dat leerlingen en studenten uitdaagt om te ontdekken waar ze voor staan, wat hen drijft, waar ze goed in zijn en wat ze waard zijn. We leren hen keuzes maken en proactief handelen. Leren dat motiveert tot het zetten van nieuwe stappen in de toekomst zowel professioneel als maatschappelijk.
Vanuit de visie op leren is er een visie op de ondersteuning van leren geformuleerd.
1. Leren is naar vermogen van de school en de leerling van Terra gericht op maximale, samenhangende en duurzame gedragswijze van leerlingen, door versterken en ondersteunen van aanwezige competenties/capaciteiten.
2. Effectieve en efficiënte ondersteuning van het leerproces is vraag gestuurd, doel- en leertaakgericht en leerling nabij georganiseerd, indien van toepassing in nauwe samenwerking met andere (keten)partners.
Contactpersonen
In onze school bieden we ondersteuning in samenwerking met mentoren, begeleiders, ouder(s)/verzorger(s) en ketenpartners. Waar mogelijk gebeurt dit in de klas, zodat de leerling zoveel mogelijk mee kan doen met het onderwijs in de klas.
Voorzieningen
Op onze school zijn de volgende voorzieningen beschikbaar voor alle leerlingen:
- Check-in Check-out
- Terraz
Via het samenwerkingsverband/ gemeenten zijn de volgende voorzieningen beschikbaar:
- Plusklas
- Oriëntatie & Schakeltraject
- Sterkte stappen
Deskundigen
Deze deskundigen zijn voor onze leerlingen beschikbaar:
- mentor
- leerlingmentorcoach
- ondersteuningscoördinator
- orthopedagoog
- anti- pestcoördinator
- vertrouwenspersoon
- dyslexiecoördinator
- rots en water trainer
- aandachtsfunctionaris
- counselors
- faalangstreductietrainer
- onderwijsassistent
Via het samenwerkingsverband, gemeenten of derden:
- schoolmaatschappelijk werker
- ambulant begeleider cluster 3
- consulent passend onderwijs
- leerplichtambtenaar
- jeugdarts
- jeugdverpleegkundige
Ondersteuningsaanbod
Dit ondersteuningsaanbod is bij ons op school aanwezig:
- hulp bij dyslexie
- hulp bij dyscalculie
- leerlingbegeleiding (gedrag, sociaal emotioneel, leren leren)
-huiswerkbegeleiding
Dit ondersteuningsaanbod bieden we in samenwerking met externe deskundigen:
- ambulante begeleiding TOS
- ambulante begeleiding slechthorende leerlingen
- ambulante begeleiding slechtziende leerlingen
Sterke punten in de ondersteuning
De mentor volgt de leerling, denk hierbij bijvoorbeeld aan sociaal-emotioneel welbevinden en schoolvorderingen. De mentor is het eerste aanspreekpunt voor zowel de leerlingen als de ouder(s)/verzorger(s). Er zijn korte lijnen met ouder(s)/verzorger(s).
Terra Assen heeft een ondersteuningsteam met verschillende disciplines. Docenten, mentoren en het ondersteuningsteam werken samen bij de begeleiding van de leerlingen.
We werken in de school met een check-in check-out. Elke dag is er voor de leerling voor de start van de lessen een moment om voor te bespreken hoe de dag eruit gaat zien. Dit biedt structuur, veiligheid en overzicht voor de leerling die dit nodig heeft. Aan het einde van de lesdag checkt de leerling uit en wordt er gereflecteerd op de dag en vooruit gekeken wordt naar de volgende dag.
Grenzen aan de ondersteuning
In een aantal situaties kunnen wij niet voldoen aan de ondersteuningsbehoefte van de leerling om succesvol zijn diploma te halen. We gaan dan op zoek naar een meer passende onderwijsinstelling c.q. plek die aansluit bij de ondersteuningsvraag van de leerling.
De grenzen van de ondersteuning komen in beeld wanneer:
- School niet kan voldoen aan de ondersteuningsbehoefte van de leerling als het uitstroomperspectief niet kan worden gerealiseerd in de klas (de leerling moet leerbaar, stuurbaar en zelfredzaam zijn en redelijkerwijs kans hebben een diploma te halen).
- School vanwege het plaatsen van de leerling niet in staat is om de orde en rust te bewaren. Het gedrag mag niet leiden tot onveiligheid bij medeleerlingen en docenten. Of tot een pedagogisch en/of didactische onwerkbare situatie.
Ambities en ontwikkeldoelen
Continueren van het contact met ouders. Door aandacht te hebben voor een stevige driehoek kind-ouders-school streven we naar verhoging van de pedagogische effectiviteit.
Verbinding met het basisonderwijs met als doel samen op te werken naar passende trajecten voor potentiële leerlingen, hetzij voor Terra, hetzij voor andere onderwijsvormen.
Op weg naar inclusiever onderwijs vraagt handelingsbekwaamheid bij de begeleiding van de leerling in het onderwijs. Dit vraagt om verdere professionalisering van alle medewerkers in de school.

Dyslexieonderzoek
Als je dyslexie en/of dyscalculie hebt heb je recht op aanpassingen in het onderwijs en de begeleiding. Hiervoor is een diagnose nodig. Hebben jij (of je ouders/verzorgers) het vermoeden dat je dyslexie hebt? Dan kan je dit laten onderzoeken. Een dyslexieonderzoek moet worden aangevraagd bij een gespecialiseerde organisatie. De kosten hiervan zijn voor rekening van je ouders/verzorgers. Wij als school hebben de diagnose nodig zodat wij op basis hiervan jou de juiste begeleiding kunnen geven.
Met plezier naar school
Samen zijn we verantwoordelijk voor een fijne leeromgeving waarin we respect hebben voor de ander, jezelf en de omgeving.
De school- en omgangsregels van Terra Assen
Op onze school zijn de volgende voorzieningen beschikbaar voor alle leerlingen:
- Check-in Check-out
- Terraz
Via het samenwerkingsverband/gemeenten zijn de volgende voorzieningen beschikbaar:
- Plusklas
- Oriëntatie & Schakeltraject
- Sterkte stappen
Veilige schoolomgeving
We zorgen samen voor een fijne, veilige schoolomgeving:
- We zijn een rook- en vapevrije school.
- In en om school houden we het schoon, afval gooien we in de prullenbak.
- Tijdens schooltijden blijf je op het schoolterrein.
- Energydrank laat je thuis.
Schorsen en verwijderen
Bij het ernstig overtreden van onze schoolregels kan dit in uiterste gevallen leiden tot schorsen en verwijderen. Het protocol vind je hier.
Bureauleerlingzaken
Alles rondom aan- en/of afwezigheid regel je bij Bureauleerlingzaken.
Te laat op school?
Als je te laat voor de les bent, haal je een blauwe kaart bij Bureau leerlingzaken.
Zonder blauwe kaart mag je de les niet in.
Te laat komen kan natuurlijk een keer gebeuren. Kom je regelmatig te laat, dan zijn daar consequenties aan verbonden.
Ziekmelden
- Als je ziek bent, een medische afspraak hebt of beter bent dienen je ouder(s)/verzorger(s) dit telefonisch te melden tussen 08:00 en 09.30 uur.
Tel: 0592-312298, keuze 1.
- Andere mogelijkheden om dit door te geven is tussen 08:00 en 09.30 uur per mail naar: bureauleerlingzaken.assen@terra.nl of via de Magister app
- Word je ziek op school? Meld je dan bij Bureau Leerlingzaken. Medewerker van BLZ belt je ouder(s)/verzorger(s) om te overleggen of je wel/niet naar huis mag.
Bijzonder verlof
Wil je een keer vrij vragen voor een bijzondere gelegenheid, dan kunnen je ouder(s)/verzorger(s) verlof vragen middels een verlofaanvraag formulier. Het formulier vind je hier.
of vraag je op bij Bureauleerlingzaken. Lever het ingevulde formulier in bij Bureauleerlingzaken of mail naar bureauleerlingzaken.assen@terra.nl.
Minimaal 4 weken van te voren moet het verzoek ingediend worden!
(on)geoorloofd verzuim
Bij veel (on)geoorloofd verzuim volgend we ons verzuimprotocol. Deze vind je hier.
Op- en aftrap
Voor de veiligheid hebben we in ons schoolgebouw een optrap en een aftrap. Ook is er een lift aanwezig. Moet je gebruik maken van de lift? Dan kun je bij de conciërge toestemming vragen om gebruik te maken van de lift.
Schoolterrein
Tijdens schooltijd (dus ook op vrije momenten) blijf je op het schoolterrein. Wij hebben een groot schoolterrein met genoeg ruimte om je fiets te parkeren, te chillen en wat actiefs te ondernemen zoals tafeltennissen.
Mobiele telefoon
Wij hebben het beleid 'Telefoon thuis of in je kluis'. Als jij je telefoon meeneemt naar school dan moet je je telefoon opbergen in je kluisje. Na school kun je je telefoon weer gebruiken.
Als de docent tijdens de les jou ziet met je telefoon, neemt de docent de telefoon in en levert deze in bij de afdelingsdirecteur. Aan het eind van je lesdag, vanaf 14.30 uur, kan je je telefoon weer ophalen.
De school is niet aansprakelijk voor beschadigingen, vernielingen en of wegraken van de mobiele telefoon.
Landbouwtractoren op school
Omwille van de veiligheid mag je niet met een landbouwtractor op school komen.
Regels lichamelijke opvoeding
Lichamelijke opvoeding (LO) is een bijzonder vak, daarom zijn er een paar extra regels:
- je neemt altijd aparte kleding mee voor de lessen LO; sportbroek, t-shirt (geen hemdje);
- je draagt bij de binnen lessen zaalschoenen die geen strepen achterlaten op de vloer;
- je draagt bij de buitenlessen sportschoenen die niet in de zaal gebruikt worden en niet dagelijks gedragen naar school;
- alle sieraden zijn tijdens de les af;
- voor de buitenlessen heb je een fiets nodig. Eventueel kan je een fiets huren bij de conciërge (€ 0,50);
- school is niet verantwoordelijk voor diefstal of beschadigingen aan sieraden of kostbare spullen;
- bij blessures moet je een briefje meenemen van jouw ouder(s)/verzorger(s) (met datum, naam, beschrijving van de blessure en handtekening en telefoonnummer), je neemt dan alsnog wel sportkleding mee;
- bij een blessure ben je aanwezig in de les. Er is dan een vervangende opdracht of je voert een andere taak uit tijdens de gymles (bijvoorbeeld scheidsrechter of coach);
- bij het ontbreken van een briefje moet je de gemiste lessen op een later tijdstip inhalen.
Een veilige school
Wij vinden het belangrijk dat jij, jouw klasgenoten, maar ook jouw docenten veilig zijn en zich ook veilig voelen. Terra Assen maakt gebruik van cameratoezicht. Voor jou en onze veiligheid. Alle afspraken rond schoolveiligheid worden ieder jaar opnieuw vastgelegd in het schoolveiligheidsplan. Wil je dit plan inzien? klik hier.
Een fijne school
Dat vinden wij belangrijk. Als jij je fijn voelt, gaat het leren ook beter. Daarom hebben wij een anti-pestprotocol. In het protocol kun je lezen hoe wij beter proberen te voorkomen en hoe wij met pestgedrag omgaan. Heb je vragen over het anti-pestprotocol? Neem dan contact op met jouw eerste aanspreekpunt; de anti-pestcoördinator van Terra Assen Marlies Schuur-Pop.
Daarnaast onderzoeken we elk jaar wat leerlingen van de veiligheid op school vinden. De resultaten staan op Scholenopdekaart.nl.
Als wij vermoeden dat er sprake is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling, dan handelen wij zoals beschreven staat in de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.
Klachtenregeling
We willen graag dat jij het fijn hebt op onze school. Toch kan het voorkomen dat er een probleem zich voordoet. Problemen lossen wij bij voorkeur op daar waar ze ontstaan zijn. Praat erover met je mentor, docent, de (externe) vertrouwenspersoon of met de schoolleiding. Lukt dat niet? Dan volgt de klachtenprocedure. Je kunt hier meer over lezen in de Klachtenregeling.
De interne vertrouwenspersonen van Terra Assen zijn Manja Suurmeijer en Agnes Vijfschaft.
De externe vertrouwenspersoon van Terra is dhr. J. (Jan) Wibbens van Het Vertrouwensbureau. Je kunt bereiken via tel: 058 105 50 55 / 06 536 971 50 of jan@hetvtb.nl.
Praktische informatie
Boeken en schoolspullen
De school betaalt je boeken en zorgt dat je de juiste boeken krijgt. Daarnaast heb je een aantal schoolspullen nodig die buiten de regeling van gratis schoolboeken vallen. Je ontvangt voordat je bij ons start een brief met meer informatie hierover.
Werken met een laptop
Op Terra volg je onderwijs waar maatwerk, talentontwikkeling én ICT een belangrijke rol spelen. Je werkt daarom met een laptop én met boeken tijdens de lessen. Je gebruikt de laptop op school en thuis. De laptop dien je zelf aan te schaffen, lukt dit niet geef dit dan aan. We hebben alle tips voor het aanschaffen van een goede laptop voor je op een rijtje gezet, je leest ze hier.
Vrijwillige ouderbijdrage
Niet alle schoolzaken worden door de overheid bekostigd. Daarom vragen wij aan je ouder(s)/verzorger(s) een vrijwillige financiële bijdrage. Jaarlijks kunnen je ouder(s)/verzorger(s) aangeven aan welke schoolvoorzieningen en activiteiten ze willen bijdragen. De algemene bijdrage voor eerstejaars leerlingen bedraagt € 95,- en is bestemd voor vieringen, feesten, sportdagen en materialen voor techniek, kunst en groene vakken. Er kunnen andere bijdragen gelden voor specifieke onderwijsstromen, zoals hGL.
De bedragen voor de kosten voor extra activiteiten (denk aan schoolreis, excursie) voor schooljaar 2025-2026 zijn vastgesteld door de Ouderraad, bekijk hier het overzicht.
De bijdrage is vrijwillig. Jij mag nooit worden uitgesloten van deelname. Het kan echter wel zo zijn dat als het aantal betalende ouders/verzorgers te gering is, het helaas niet uit te sluiten valt dat excursies of andere activiteiten niet kunnen doorgaan.
Er gezinnen met een laag inkomen zijn er verschillende subsidieregelingen. Via DUO kunt u voor sommige kosten een tegemoetkoming krijgen. Welke kosten u vergoed krijgt, is onder andere afhankelijk van uw inkomen. Meer informatie kunt u krijgen bij de DUO, via telefoonnummer (050) 599 77 55.
Kijk ook eens op www.assen.nl/kindpakket of zij u kunnen helpen met de aanschaf van spullen voor school.
Verzekeringen
Niet alle schoolzaken worden door de overheid bekostigd. Daarom vragen wij aan je ouder(s)/verzorger(s) een vrijwillige financiële bijdrage. Jaarlijks kunnen je ouder(s)/verzorger(s) aangeven aan welke schoolvoorzieningen en activiteiten ze willen bijdragen. De algemene bijdrage voor eerstejaars leerlingen bedraagt € 95,- en is bestemd voor vieringen, feesten, sportdagen en materialen voor techniek, kunst en groene vakken. Er kunnen andere bijdragen gelden voor specifieke onderwijsstromen, zoals hGL.
De bedragen voor de kosten voor extra activiteiten (denk aan schoolreis, excursie) voor schooljaar 2025-2026 zijn vastgesteld door de Ouderraad, bekijk hier het overzicht.
De bijdrage is vrijwillig. Jij mag nooit worden uitgesloten van deelname. Het kan echter wel zo zijn dat als het aantal betalende ouders/verzorgers te gering is, het helaas niet uit te sluiten valt dat excursies of andere activiteiten niet kunnen doorgaan.
Voor gezinnen met een laag inkomen zijn er verschillende subsidieregelingen. Via DUO kunt u voor sommige kosten een tegemoetkoming krijgen. Welke kosten u vergoed krijgt, is onder andere afhankelijk van uw inkomen. Meer informatie kunt u krijgen bij de DUO, via telefoonnummer (050) 599 77 55.
Kijk ook eens op www.assen.nl/kindpakket of zij u kunnen helpen met de aanschaf van spullen voor school.
Lesrooster
Bij de start van het nieuwe schooljaar kun jij jouw rooster in Magister bekijken. In jouw rooster vind je de vakken, docenten, lokaalnummers en de lestijden.
Ga je naar klas 1 BB, 1 BB/KB, 1 hGL, klas 2 of klas 4 (m.u.v. hGL 2 en 4) dan zijn dit je lestijden:
1e uur 8.15 - 9.05 uur
2e uur 9.05 - 9.55 uur
Pauze 9.55 - 10.10 uur
3e uur 10.10 - 11.00 uur
4e uur 11.00 - 11.50 uur
Pauze 11.50 - 12.15 uur
5e uur 12.15 - 13.05 uur
6e uur 13.05 - 13.55 uur
Pauze 13.55 - 14.05 uur
7e uur 14.05 - 14.55 uur
8e uur 14.55 - 15.45 uur
Ga je naar klas 1 KGT, klas 3 of hGL 2, 3, 4 dan zijn dit je lestijden:
1e uur 8.15 - 9.05 uur
2e uur 9.05 - 9.55 uur
3e uur 9.55 - 10.45 uur
Pauze 10.45 - 11.00 uur
4e uur 11.00 - 11.50 uur
5e uur 11.50 - 12.40 uur
Pauze 12.40 - 13.05 uur
6e uur 13.05 - 13.55 uur
Pauze 13.55 - 14.05 uur
7e uur 14.05 - 14.55 uur
8e uur 14.55 - 15.45 uur
Op het 7e en 8e uur zijn er weinig ingeroosterde lessen en is er ruimte voor extra begeleiding en activiteiten.
Vakanties en vrije dagen
Kluisjes
Alle leerlingen krijgen een kluisje. Hier kun jij je boeken, jas, gymkleding en waardevolle spullen in kwijt. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
Bij vermoeden van verkeerd gebruik, hebben we het recht om de kluisjes te controleren.
Schoolfietsen
Als je een leenfiets nodig hebt voor schoolactiviteiten kun je een fiets huren bij de conciërge voor € 0,50.

Communicatie en informatie
Informatie op DCTerra Connect en Magister
Op DCTerra Connect- kan je als leerling bij alle schoolapps zoals Magister en je Terra mail. In Magister staat het rooster, je cijfers en het huiswerk. Daarnaast vind je op DCTerra Connect de laatste nieuwtjes.
Contact met ouders/verzorgers
Wij houden op verschillende manieren contact met jouw ouder(s)/verzorger(s). Hierbij is jouw mentor het eerste aanspreekpunt. Daarnaast worden je ouder(s)/verzorger(s) een aantal keer per jaar uitgenodigd op school, bijvoorbeeld voor een ouderavond. Zij kunnen, net zoals jij, ook in Magister door de app te installeren en in te loggen met hun eigen code. Andere belangrijke informatie en documenten vinden zij in deze schoolgids en op de website.
Verdere informatie over hoe wij in contact blijven met jouw ouders vind je in het protocol informatievoorziening ouders deze vind je hier.
Leerlingenraad
Terra Assen heeft een actieve leerlingenraad. Deze leerlingen komen bijeen voor verschillende onderwerpen. Dit kunnen zaken zijn die vanuit school worden ingebracht, maar de leerlingen kunnen vanzelfsprekend ook zelf met onderwerpen komen.
Ouderraad / ouderklankbordgroep
Terra hecht veel waarde aan betrokkenheid van ouders/verzorgers. Wij vinden het enorm fijn we met jouw ouders/verzorgers in contact zijn. Terra VO heeft een algemene Ouderraad. Deze raad komt op voor alle leerlingen en ouders/verzorgers van Terra. Daarnaast heeft Terra Assen ook een eigen lokale Ouderklankbordgroep. Deze groep bestaat uit ouders/verzorgers van leerlingen op onze school. Hebben jouw ouder(s)/verzorger(s) vragen en/of suggesties? Dan kunnen ze contact opnemen met de Ouderraad via ouderraad.terra@terra.nl en/of de Ouderklankbordgroep via assen.voterra@terra.nl.
Beelden gebruiken
Tijdens allerlei activiteiten op school worden regelmatig beeldmateriaal (foto’s en films) gemaakt. Een deel van dit beeldmateriaal kan worden gebruikt voor publicitaire doeleinden en is bijvoorbeeld te zien op de website of social media. Het kan zijn dat jij op een foto of in een film te zien bent. Daarom vragen wij jouw ouder(s)/verzorger(s) om toestemming voor plaatsen van foto’s/films. Het is altijd mogelijk om die toestemming weer in te trekken. Deze wijze van omgang met beeldmateriaal is vastgelegd in het protocol Omgaan met beeldmateriaal.

Schoolresultaten
Terra Assen heeft 640 leerlingen op school (schooljaar 2025-2026).
Doorstroom
Bij Terra Assen is het percentage leerlingen dat in schooljaar 2023-2024 zonder vertraging de onderbouw (leerjaar 1, 2 en 3) doorloopt 99,7%.
Slagingspercentage 2024-2025
Uitstroomgegevens
In schooljaar 2024-2025 zijn de geslaagde leerlingen uitgestroomd naar opleidingen binnen de volgende sectoren:
Meer cijfers en informatie
Wil je meer weten over de resultaten van onze school? Kijk dan op Scholenopdekaart.nl. Wil je meer weten over leerlingen die vroegtijdig van school gaan? Kijk dan op Ocwincijfers.nl.
Contactgegevens
Contactgegevens
- Vredeveldseweg 55, 9404 CC Assen
- 0592 31 22 98
- assen.voterra@terra.nl
- DCTerraconnect.nl
Plan je bezoek aan onze school